1ο χλμ. Επαρχιακής Οδού
Πολυκάστρου-Κιλκίς
Τηλ. 23430 22400
       23430 20200
Fax: 23430 24250
       23430 20201
info@geotechniki.com.gr

 

Στην «απελευθέρωση» των φωτοβολταϊκών έργων του ειδικού προγράμματος για τις στέγες προχωράει το ΥΠΕΚΑ με νέα απόφασή του που αναθεωρεί διάταξη προηγούμενης απόφασης που υπέβαλε τα έργα αυτά στη διαδικασία αναστολής. Επιπλέον, αυξάνεται και το όριο ισχύος των μικρών υδροηλεκτρικών για το 2014 από τα 250 στα 300 MW.

Η νέα απόφαση έρχεται κατόπιν αιτημάτων για αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ορίων ισχύος ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ και λειτουργεί συμπληρωματικά στην γνωστή απόφαση για την κατανομή της ισχύος των ΑΠΕ στη χώρα, αυξάνοντας στην πράξη και εμμέσως το όριο ισχύος των φωτοβολταϊκών και των γεωθερμικών σταθμών στους χρονικούς ορίζοντες 2014 και 2020/ 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, Με τη νέα απόφαση αυξάνονται κάποια από τα όρια ισχύος και απελευθερώνονται κάποια άλλα ενώ, παράλληλα, τροποποιείται η διαδικασία αναστολής έτσι ώστε η ενδεχόμενη ενεργοποίηση της να βασίζεται σε απόλυτα αντικειμενικά και μετρήσιμα στοιχεία και να μην καταλαμβάνει έργα που η διαδικασία αδειοδότησης τους έχει ωριμάσει ικανοποιητικά.

Συγκεκριμένα,

-Το όριο ισχύος των μικρών υδροηλεκτρικών για το 2014 αυξάνεται από τα 250 στα 300 MW.

- Τα φωτοβολταϊκά έργα του Ειδικού Προγράμματος για τις Στέγες και τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμική ενέργεια δεν υπόκεινται πλέον σε διαδικασία αναστολής. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται ότι τα έργα αυτά έχουν σημαντική προτεραιότητα στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και αυξάνεται, εμμέσως, το.

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας αναστολής, η οποία εξακολουθεί να παραμένει δυνητική και όχι υποχρεωτική, βασίζεται πλέον στο απόλυτα αντικειμενικό και μετρήσιμο στοιχείο της συνολικής ισχύος των υπογεγραμμένων από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό στέλνεται ένα καθαρό μήνυμα στην αγορά ότι η όποια αναστολή αδειοδότησης δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί επενδυτικό κίνδυνο, αφού είναι απόλυτα προβλέψιμη και δεν θέτει σε αμφιβολία έργα που έχουν ήδη λάβει άδεια παραγωγής ή δεσμευτικούς όρους σύνδεσης, στην περίπτωση των εξαιρέσεων.

 

πηγή: Agronews

αναζήτηση
Mailing list
Δώστε μας το e-mail σας και μείνετε ενήμεροι...
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του Ε.Π ΚτΠ

active³ 4.7 · www.ultravision.gr · Όροι χρήσης